AĞ KURULUMU
Veri Ağları
Birden fazla bilgisayarın birbirine bağlı olduğu donanım ve yazılımların da paylaşılmasına izin veren bilgisayar ağları, veri haberleşmesini veri ağları üzerinden yapmaktadır.
Sistem bilgisayara uyarlandığında her bilgisayarın bir numarasının bulunduğu, çeşitli kablolama teknolojileri ve ağ elemanlarıyla istenilenin yapıldığı görülür.
Ağ üzerinde bulunan bilgisayarlara “host” denir.
Bilgisayarlar bağımsız makineler olmasına karşın dumb terminal olarak da kullanılabilir ve bu yolla host/dumb terminal ortamının bir parçası gibi işleyebilirler. Bu durumda host bilgisayara seri arabirim ile bağlanırlar.
Bir LAN’da, dosya sunucusu, disk depolama yada yazıcılar gibi kaynakların paylaşılmasını mümkün kılar.
Ağ Topolojileri
1-Bus Topolojisi
Bus topolojisinde tüm iş istasyonlarının üzerinde olduğu bir hat mevcuttur. Bütün istasyonlar hattaki tüm mesajları inceler ve kendine ait mesajları alır. Hattaki bilgi akışı çift yönlüdür.
2-Yıldız Topolojisi
Bu topolojide ağdaki iletişimin gerçekleşmesi için merkezi birim bulunur ve bütün istasyonlar bu merkezi birime bağlanır.
Bir istasyondan diğerine gönderilen bilgi önce bu merkez birime gelir, buradan hedefe yönlendirilir. Ağ trafiğini düzenleme yeteneğine sahip bu merkezi birim, hub ve anahtar (switch) olarak adlandırılır.
3-Ağaç Topolojisi
Ağaç topolojisinin diğer adı hiyerarşik topolojidir. Ağacın merkezinde sorumluluğu en fazla olan bilgisayar bulunur. Dallanma başladıkça sorumluluğu daha az olan10 bilgisayarlara ulaşılır. Bu topoloji çok büyük ağların ana omurgalarını oluşturmakta kullanılır.
4-Halka (ring) topolojisi
Bu topolojide her istasyon bir halkanın elemanıdır ve halkada oluşan bilgi bütün istasyonlara ulaşır. Her istasyon halkada oluşan bilgiyi ve hedef adresi alır. Hedef adres kendi adresi ise kabul eder. Aksi halde gelen bilgi işlem dışı kalır.
Ağ Çeşitleri
1-Yerel Alan Ağları
Yerel alan ağları (LAN - Local Area Network) adından da anlaşılabileceği gibi bir
yerleşke veya bir kurum içerisinde oluşturulan, dışa kapalı ağlardır.
2-Geniş Alan Ağları
Birbirlerine çok uzak yerel ağların bir araya gelerek oluşturduğu geniş ağlardır. (WAN
– Wide Area Network ) Ağlar arası bağlantı fiber optik bir kablo ile olabileceği gibi uydular üzerinden de sağlanabilir.
3-Metropol - Alan Ağları (MAN)
Metropolitan ağlar (MAN – Metropolitan Area Network ) yerel alan ağlarından biraz
daha büyük ağlardır.
4-Depolama – Alan Ağları ( San )
Sunucular, saklama ortamı olarak üzerlerine düşen görevi yapmasına karşılık,
kapasiteleri sınırlıdır ve aynı bilgiye birçok kişi erişmeye çalıştığında darboğaz oluşabilir.
4-Özel Sanal Ağlar (VPN)
Sanal ve özel ağlar (VPN - Virtual Private Network), yerel internet servis sağlayıcı ve
kurumsal yerel ağlar arasında güvenli bir tünel üzerinden veri iletimi gerçekleştirerek çalıştırır.
Ağ Cihazları
Ağ Cihazları
Ağ Kartı ( NIC- Network Interface Kart )
Bilgisayarları ve diğer cihazları ağa bağlamada kullanılan kartlardır. Ağ kartı NIC
(Network Interface Card) olarak da adlandırılır.
Veriler bilgisayarda ikilik sistemde işlenirler. Ağ kartları bu verileri elektrik, ışık veya
radyo sinyalleri ile diğer bilgisayarlara iletir. Ağ kartları hız ve bağlantı yolları bakımından
da farklılık gösterir.
Bir ağ tasarımı yaparken ağın hızı, maliyeti ve kablolama şekline göre bir seçim
yapılmalıdır. Bu seçimler şunlar olabilir.
Her bir ağ kartının kendine özgü, dünyada başka bir kartta olmayan 48 – bitlik fiziksel adresi vardır. Yani MAC adresi olarak adlandırılır. MAC adresi (Media Access Control –Ortama erişim) 2 adet 24 bitlik adresten oluşur. İlk 24 bit IEEE (Institute of Electrica and Electronics Engineers) isimli kurum tarafından üretici firmaya verilen kısımdır. İkinci 24 bit ise, üretici firmanın her ürettiği karta verdiği adres kısmıdır.
(PCI Ethernet Kartı)
Ethernet kartı seçimi
Ethernet kartlarında kullanılacak kablolama tipine göre BNC, RJ45 ve AUI konnektörleri olabilir. Bazı Ethernet kartlarında birden fazla konnektör yuvası bulunabilir.
Piyasada artık şu anda en çok UTP kablo ve RJ - 45 birleşimi kullanılmaktadır. BNC kablolama artık yerini UTP kablolamaya bırakmaktadır.
Hub
Ağ elemanlarını birbirine bağlayan çok portlu bir bağdaştırıcıdır. En basit ağ elemanıdır. Hub kendisine gelen bilgiyi gitmesi gerektiği yere değil, portlarına bağlı bütün bilgisayarlara yollar. Bilgisayar gelen bilgiyi analiz ederek kendisine gelmişse kabul eder. Hublar, 4, 8, 12, 16, 24 portlu olarak üretilirler.
Pasif (Passive) Hub
Hubın portlarına gelen sinyal herhangi bir kuvvetlendirmeye tabi tutulmadan direk gönderilir.
Aktif (Active) Hub
Yönlendirici benzeri çalışırlar, gelen sinyal güçlendirilerek gönderilir. Bu hublar bazen multiport repeater olarak da adlandırılırlar.
Anahtar Cihazı( Switch)
Anahtar (switch) akıllı bir hub cihazıdır. Hubın yaptığı görevin aynısını yapar, ancak ağı yormaz. Aynı anda birden fazla iletim yapma imkanı sağlar. Böylece aynı anda bir bilgisayar yazıcıyı kullanırken diğer ikisi kendi aralarında dosya transferi yapabilirler. İstasyonların aynı anda, aynı kabloyu kullanma isteklerinden dolayı çakışma (collision) meydana gelebilir.
Anahtar, portlarına bağlanan bilgisayarları MAC adreslerine bakarak tanır. Anahtarlama işlemini gerçekleştirmek için MAC adreslerini yapısında bulunan tabloda tutar. Bu tabloda MAC adresinin hangi porta bağlı olduğu bilgisi bulunur. Kendisine ulaşan veri paketlerinin MAC adreslerini inceler ve her bir porta dağıtmak yerine, sadece hedef MAC adresine sahip olan bilgisayarın bağlı olduğu porta bırakır.
Yönlendirici ( Router )
OSI başvuru modelinin ilk üç katmanına sahip aktif ağ cihazlarıdır. Temel olarak yönlendirme görevi yapar. LAN ve WAN arasında bağlantı kurmak amacıyla kullanılır.
Geçit Yolu
OSI başvuru modelinin 7 katmanının işlevlerini de içinde barındırır. Geçit yoluna gelen veri paketleri en üst katman olan uygulama katmanına kadar çıkar ve yeniden ilk katman olan fiziksel katmana iner.
Güvenlik Duvarı (Firewall)
İnternet bağlantısı, bilgi işlem açısından bazı sorunları beraberinde getirmektedir.
Modem Cihazı
Modemler bilgisayardaki verileri yani digital sinyali, analog sinyale çevirerek kablo üzerinden iletilmesini sağlayan cihazlardır. Bağlantı için ya bütün bilgisayarlar arasına kablo çekilecek ya da mevcut telefon hatları kullanılacaktır.
Modem Çeşitleri1- Dial Up Modemler
2- Dahili (Internal) Modemler
3- Harici (external) Modemler
4- ADSL (Asymetric Digital Subscriber Line–Asimetrik Sayısal Abone Hattı)
Bağlantı Şekillerine Göre ADSL Modemler
1- Ethernet modemler
2- USB modemler
3- PCI modemler
4- Kablosuz modemler
Erişim Sunucu (Access Server)
Her çeşit bilgiyi düzenleyebilen, ilişkisel bir veri tabanı yönetim sistemidir. Bir veri tabanı sisteminin, veri saklama ve yönetme özelliği sağlayan arka ucu olarak hizmet eder.
Ortam Dönüştürücü (Transciever)
Ortam dönüştürücüler, farklı fiziksel ara yüze sahip uçların birbirine bağlanması için kullanılır.
İnternet Erişim Paylaştırıcısı
İnternet Erişim Paylaştırıcılar yerel ağa bağlı bilgisayarların tek bir internet bağlantısıyla internete erişimlerini sağlarlar.
Intranet / Extranet (İç Ağ / Dış Ağ)
İç ağ (Intranet/Extranet), TCP/IP protokol kümesi ve web teknolojisine dayanan kurum içi özel iletişim ağıdır.
Dış ağ (Extranet), kurumların iç ağlarını oluştururken, uzakta bulunan şube veya ofislerini internet gibi herkese açık bir iletişim ortamı üzerinden bağlamalarıyla oluşan özel ağdır.
AĞ OLUŞTURMA MODELLERİ
Veri Haberleşmede Katman Kullanımı
Haberleşme ağları karmaşık bir yapıya sahiptir. Ortamın fiziksel olarak oluşturulması,bu ortam üzerinde veri aktarımı için gerekli kodlamanın yapılması, paketlerin oluşturulması, gibi pek çok karmaşık işlemin yapılması gerekir. Bunların hepsi haberleşme donanımı üzerinde çalışan haberleşme yazılım programları ile gerçekleşir.
OSI Modeli
OSI başvuru modeli ISO tarafından tanımlanmış ve ağ uygulamasında kullanılan örnek bir modeldir; her ne kadar pratikte birebir uygulanmasa da, diğer tüm mimariler OSI başvuru modeli baz alınarak açıklanır.
Bir uç sistemde, örneğin internete bağlı PC’de OSI’nin tanımladığı tüm katmanlara ait işlevlere gereksinim duyulurken, ağ cihazları genel olarak ilk bir kaç katmana ait işlevlere sahiptir.
OSI 7 katmandan oluşur.
1- Uygulama Katmanı (Application Layer)
2- Sunuş Katmanı (Presentation Layer)
3- Oturum katmanı (Session Layer)
4- Ulaşım Katmanı (Transport Layer)
5- Ağ Katmanı (Network Layer)
6- Veri Bağı Katmanı (Data Link Layer)
7- Fiziksel Katman (Physical Layer)
AĞ KURULUMU YAPMAK
1-Masaüstünde sağ alt kısımda bulunan küçük simgelerden Ağ
ikonuna gelerek Sağ Click>Ağ ve Paylaşım Merkezini Aç ‘a
tıklıyoruz.
2-Aktif ağ bağdaştırıcısına Sağ Click> Özellikler kısmına tıklıyoruz.
3-Bağlantılar sekmesinde var olan ağ bağdaştırıcısına tıklayarak,karşımıza gelen ekranda Özellikler’ e tıklamamız gerekiyor.
4-Ethernet özelliklerinde “internet protokolü sürüm 4” üzerine gelip sağ alttan özelliklere giriyoruz.
ohooooooooo vag yavrum
YanıtlaSil